Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures for coronavirus disease prevention.

24.01.2024

Навчаємося для Вас!

Важливою та невід'ємною частиною роботи практичних психологів закладу є навчання новим методам допомоги та дієвим психотерапевтичним впливам.

Два дні поспіль практична психологиня відділу амбулаторної допомоги центру психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору Державної установи «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Хмельницькій області» - Галина Пастощук проходила навчання від Національного центру психотравми ARQ Нідерланди, де опановувала метод експозиційної терапії.

Наративна експозиційна терапія — це метод поведінкової терапії для роботи з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Експозиційна терапія передбачає вплив цільового пацієнта на джерело тривоги або його контекст, без наміру викликати будь-яку небезпеку (десенсибілізація). Вважається, що це допоможе їм подолати тривогу чи дистрес. Процедурно це схоже на парадигму зникнення страху, розроблену для вивчення лабораторних гризунів. Численні дослідження продемонстрували його ефективність у лікуванні таких розладів, як: генералізований тривожний розлад, соціальний тривожний розлад та посттравматичний стресовий розлад.

Докторка Деніз Слоан, психологиня, яка розробила цей метод лікування і є авторкою дослідження, пояснила, що пацієнтів спеціально просили записувати свої думки від руки, що подовжувало процес і сприяло глибшому зануренню у спогади. Перше дослідження, яке оцінювало потенціал такої терапії як методу лікування ПТСР, з'явилося у 2012 році. За словами докторки Слоан, її механізми збігаються з механізмами інших травмофокусованих втручань: полегшуючи пряму конфронтацію з травматичними спогадами, зменшуючи страх і уникнення, а також дозволяючи ідентифікувати хибні уявлення, такі як самозвинувачення.

Надання переваги письмовому викладу травматичних спогадів може бути пов'язане зі схильністю людини відчувати сором або збентеження, пов'язані з пережитим.

Здобуті навички будуть використовуватися при наданні допомоги прикріпленому контингенту.

   

(с) 2024

Doctor appointment