Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures for coronavirus disease prevention.

21.06.2023

Чи може Друг замінити Психолога?

Мабуть багатьом з нас доводилося чути висловлювання типу :"...навіщо мені психолог, коли я маю хорошого друга...".

Давайте спробуємо розібратися, чи дійсно цей вислів раціональний.

Для цього розглянемо деякі відмінності між дружньою та психологічною підтримкою.

  • Поради. Психолог ніколи не дає порад. Ви самі обираєте те, що підходить саме ВАМ. Тільки ви вирішуєте, що робити в будь-якій ситуації. Психолог не нав’язує своїх рішень із серії: «ти маєш/повинна заради ваших відносин потерпіти» або «Розлучайся з ним. Ти у своєму розумі?», а також «У вас діти. А ти про себе тільки й думаєш!
  • Психолог уважно вислуховує вас. Друг, дуже переймаючись, може не впоратись зі своїми почуттями від почутого та перебити на півслові або почати розповідати про свій аналогічний досвід. Залишивши ваш біль, те, що важливо для вас недомовленим. Або проігнорувавши ваші почуття різко зверне увагу на годинник: «Я тебе послухав, тепер моя черга. Цілих 10 хвилин вже базікаєш безупинно».

Час на зустрічі з вашим психологом, для вас і «про вас».

  • Психолог помічає вашу проблему. Не знецінює. Він не скаже: «Чо ти ниєш? Ось у мене проблеми, то проблеми. А ти — з жиру бісишся». У терапії вас приймають, без подібних заяв: «Жінка не має кричати та істерити. Ти ж дівчина, не можна матюкатися», або «Мужики не розпускають соплі, зберись, ганчірка».
  • Все, що відбувається в кабінеті психолога конфіденційно. Тобто там навіки і залишиться. Це безпечно. Ніхто не розповість про вашу проблему своїм друзям, друзям їх друзів тощо. Не буде зіпсованого телефону та косих поглядів, оскільки основою терапії є конфіденційність.
  • Докори? Це не про психолога. Він не пригадає вам, ображаючись слова, які ви нещодавно говорили. На те він і психолог, щоб вміти переносити ваш опір, знецінення та проекції на нього.
  • Помічає неусвідомлені вигоди та підсвічує вам їх. Він навчений працювати з психікою, може вказати вам прямо на те місце, де ви не праві. Детально аналізує та роз’яснює що ви робите такого, отримуючи цей результат. Йому не буде незручно – він отримує за це кошти.
  • Коли ситуація потребує кваліфікованого та об’єктивного втручання: панічний розлад, депресивний епізод, переживання травматичної події або інші непрості ситуації – це все речі які розмовою не вирішуються. Тут має працювати фахівець, який розуміється на нейробіологіїї, психічних процесах та закономірностях, а головне – може бути об’єктивним.

 

Важливо пам'ятати! Друзі дійсно цінні та потрібні нам, та, обираючи для себе шлях підтримки, не позбавляйте себе Дійсно Вибору!

(с) 2024

Doctor appointment